Buro Beerens begeleid je bij de aankoop van je huis, beantwoordt al je vragen en helpt je bij het vinden van de juiste hypotheek. En dat gaat verder dan alleen kijken bij welke aanbieder je het meeste kunt lenen. We kijken welke hypotheek bij jouw woonwensen en inkomen past, welke voorwaarden voor jou het meest gunstig zijn en of de hypotheek financieel haalbaar is én blijft.
Aanvraag starterslening
Bij de aankoop van een eerste woning kan het zijn dat je gebruik wilt maken van een starterslening, een hypotheek voor starters. De starterslening is een lening voor starters op de woningmarkt. Je kan dit type lening aanvragen bij de gemeente waarin de aangekochte woning ligt. De voorwaarden zijn per gemeente, provincie of woningcorporatie anders. De lening dicht het gat tussen de hypotheek die je van de bank krijgt en de aankoopkosten van het huis dat je op het oog hebt. De eerste drie jaar betaal je geen rente en aflossing.
Vrijstelling overdrachtsbelasting
Koop je je eerste woning in Nederland en ben je niet ouder dan 35 jaar dan kan het zijn dat je een vrijstelling hebt van de overdrachtsbelasting. De grens van de overdrachtsbelasting wordt ieder jaar opnieuw bepaald door de overheid. Op dit moment ligt de grens op 510.000 euro. De vrijstelling betekend dat je de 2% overdrachtsbelasting op je eerste woning niet hoeft te betalen.
Een eigen vakantiehuis? Of investeren en de woning verhuren? Wat jouw plannen voor een tweede woning ook mogen zijn, Buro Beerens helpt je om ze te realiseren! Wij weten precies wat er allemaal komt kijken bij het kopen van een tweede huis en een hypotheek op tweede huis.
Bij een tweede huis gelden bijvoorbeeld andere regels voor de hypotheekrenteaftrek, moeten er soms vergunningen aangevraagd worden en als je het huis verhuurd, dan zijn er speciale regels voor extra inkomsten. Jouw hypotheekadviseur van Buro Beerens weet wat wel en niet mogelijk is bij aankoop én het bezit van een tweede huis.
Samen vind je het antwoord op bijvoorbeeld de volgende vragen:
- Welke hypotheek past bij een tweede huis?
- Is de hypotheekrente aftrekbaar?
- Kan ik een volledige hypotheek krijgen?
- Moet ik belasting betalen over huurinkomsten?
- Hoe zit het met vergunningen en bestemmingsplannen?
- Waar moet ik verder nog aan denken
Sta je in de startblokken om in te schrijven voor een nieuwbouwproject of wil je zelf bouwen op een vrije kavel? Win advies in over de vervolgstappen van dit proces. Aan de koop van een nieuwbouwhuis zitten financiële voordelen, maar ook zaken om van tevoren rekening mee te houden. Een hypotheek voor een nieuwbouwhuis is iets anders geregeld dan de financiering van een bestaande woning. Makkelijk gezegd groeit de hypotheek mee met de bouw van het huis. Hoe meer van het huis gebouwd is, hoe meer hypotheek je betaalt.
Waar je mee te maken krijgt:
- Financiering tijdens of na de bouw
- Renteverlies tijdens de bouw
- Vrij op naam
- Bouwdepot
Er zijn voor een nieuwbouwwoning zowel voor- als nadelen te noemen. In een persoonlijk gesprek kunnen we beide situaties naast elkaar leggen en kijken wat voor jullie het best passend is.
Veranderd je behoefte of je gezinssamenstelling dan kan een verbouwing iets zijn wat je wilt financieren. Soms ligt de behoefte bij het onderhoud van de woning, denk hierbij bijvoorbeeld aan het vervangen van het dak of kozijnen. Ook kan het zijn dat je de woning cosmetisch aan wilt pakken door bijvoorbeeld een nieuwe keuken of badkamer te plaatsen. Verbouwingen zijn zowel met als zonder bouwdepot beschikbaar. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.
Verandert je behoefte of je gezinssamenstelling dan kan een verbouwing iets zijn wat je wilt financieren. Soms ligt de behoefte bij het onderhoud van de woning, denk hierbij bijvoorbeeld aan het vervangen van het dak of kozijnen. Ook kan het zijn dat je de woning cosmetisch aan wilt pakken door bijvoorbeeld een nieuwe keuken of badkamer te plaatsen. Verbouwingen zijn zowel met als zonder bouwdepot beschikbaar. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.
Koop je een woning om te verhuren aan derden en wil je hier een financiering voor afsluiten? Dat kan! Er zijn specifieke regels voor het verhuren aan derden, waar je aan moet voldoen. Voor meer informatie plannen we graag een adviesgesprek om een en ander toe te lichten.
Jullie hebben de beslissing genomen om uit elkaar te gaan. Wat nu? Een beslissing die veel vragen en onzekerheid met zich mee kan brengen. Wie gaat waar wonen? Blijft één van jullie in het oude huis wonen of gaat dat verkocht worden? En wat gebeurt er met de hypotheek? Hoe gaan de financiën opgedeeld worden?
Soms is er een duidelijke wens om de woning te verkopen en beiden opnieuw te beginnen. Dat kan, de hypotheek wordt dan afgelost en de overwaarde verdeelt over beide partners. Vaak heeft blijven wonen in de woning door een van beiden veel voordelen. Zo kan je vaak de rente meenemen van de hypotheek. Bij een scheiding wordt de maximale hypotheek ook op een andere manier berekend. Dat wilt zeggen dat er vaak meer mogelijk is dan men in eerste instantie denkt.
Mocht er een beslissing genomen zijn over de toekomst van de woning dan wordt een mediator sterk aangeraden. De mediator kan jullie bijstaan bij het maken van beslissingen over bijvoorbeeld partner/ kind alimentatie, overdragen van de schulden en het verdelen van de inboedel.
Hebben jullie overwaarde op de woning en willen jullie een gedeelte van de overwaarde laten uitkeren? Bij Buro Beerens bieden we verschillende mogelijkheden om de overwaarde van je huis te verzilveren, ook wel bekend als een opeet hypotheek. We berekenen op basis van inkomen of we de hypotheek kunne verhogen om zo tot uitkering te komen. Het geld vrij komt wordt vaak gebruikt voor bijvoorbeeld pensioenaanvulling of consumptieve doeleinden zoals het aankopen van bijvoorbeeld een camper, auto of iets dergelijks
Is hypotheek oversluiten een goed idee? Of het voordelig is om over te stappen hangt van een aantal dingen af. Het hangt onder meer af van de rentevast periode, de hypotheekvorm en de voorwaarden van de huidige hypotheek. Loopt je rentevast periode binnenkort af? Dan kan je vaak zonder vergoeding oversluiten.
Mogelijkheden in jouw situatie:
1. Tijdens rentevast periode.
Als je jouw hypotheek oversluit tijdens de rentevast periode van je hypotheek betaal je vaak een boete. Toch kan het voordelig zijn om je hypotheek over te sluiten.
2. Als je rentevast periode eindigt.
Eindigt je rentevaste periode? Dan ben je vrij om je hypotheek over te sluiten naar een andere aanbieder. Je hoeft in deze situatie vaak geen vergoeding te betalen aan je bank.
3. Hypotheek verhogen, hulp bij rente vergelijken hypotheek.
Als je je huidige hypotheek wilt verhogen is het vaak verstandig om samen met jouw hypotheekadviseur te kijken naar andere aanbieders. Samen met de hypotheek adviseurs zullen we rente vergelijken op hypotheken. Wellicht zijn de rentestanden voordeliger bij een andere bank of verzekeraar. Houdt in dit geval wel rekening met kosten.
"Blij dat we hem hebben ingeschakeld. Voor bepaalde dingen heb je toch een goede adviseur nodig, die alles samen met je en voor je regelt.”
M.e.m. 04-07-2024